Sam Allardyce lämnar “dröm” England manager jobb efter ett spel som ansvarar

Allardyce, som utsågs till Englands chef 67 dagar sedan efter den nationella sidan Euro 2016-förnedring, hade beskrivit rollen som hans drömjobb. Men den tidigare Bolton Wanderers och West Ham United-chefen befinner sig nu alldeles generad efter hans avresan tillkännagavs på tisdagskväll trots att han lämnat en 100% rekord efter en obekvämd 1-0 seger mot Slovakien i sin enda internationella match som ansvarade.

Allardyces framtid var i tvivel på måndag natt när Telegrafen publicerade resultatet av en undersökningsundersökning som visade honom förhandla om en avgift på 400 000 kronor för att representera ett utomeuropeiskt företag som hoppades kunna dra nytta av Premier League-överföringar, innan han ens namngav sin första squad.Arrogant clot, men gjorde det verkligen förtjänar England ditching Allardyce? Läs mer

En dramatisk dag började med FAs verkställande direktör, Martin Glenn, och den nyutnämnda ordföranden Greg Clarke anlände till Wembley för en rad krismöten, när Allardyce satte sig för Wembley från Bolton Hem. Det slutade med nyhetsfiltrering ut till mediepersonalerna som huddled utanför att en “djupt besviken” Allardyce hade kommit överens om att sluta med “ömsesidigt samtycke”.Han kommer att ersättas för nästa fyra matcher, mot Malta, Slovenien, Skottland och Spanien, av under 21-chefen Gareth Southgate.

Utöver ett generellt intryck av girighet som inte har spelat bra med fans eller en FA-anställd som nyligen har genomgått en uppsägningstid, fanns det specifika problem i de tejpade konversationerna som FA kände att det inte kunde ignorera.

Allardyce erbjöd också råd om hur man kan “komma runt” FA: s egna förordningar om tredjepartsägande, misslyckades om hans föregångare Roy Hodgsons talhinder, sade att assistent Gary Neville skulle “sätta sig och stänga” och kritiserade FA: s “dumma” -Wembley-ombyggnad. Facebook Twitter Pinterest Sam Allardyce kommer tillbaka till sitt hem i Bolton.Foto: Paul Currie / BPI / REX / Shutterstock

Även om några av dessa anmärkningar kunde ha förklarats borta som pinsamma indiscretions, var rådet kring att kringgå FA: s egna överföringsregler särskilt problematiskt före en vecka där det kan bli tvungen att tillkännage undersökningar om andra delar av telegrafens uppenbarelser.

“Allardyces beteende, som rapporterades idag, var Unibet olämpligt för Englands chef. Han accepterar att han gjort ett betydande bedömningsfel och har bett om ursäkt, säger FA i ett uttalande. “Men på grund av hans allvarliga karaktär har FA och Allardyce gemensamt gått med på att säga upp hans kontrakt med omedelbar verkan.Det här är inte ett beslut som tagits lätt, men FA: s prioritet är att skydda spelets bredare intressen och bibehålla de högsta standarderna för beteende i fotboll.Chefen för Englands mäns seniorlag är en position som måste visa starkt ledarskap och visa respekt för spelets integritet hela tiden. “Allardyce sa att han var” djupt besviken “efter att ha erbjudit en” uppriktig ” och helhjärtat ursäkt “för sina handlinger. Englandschefer och off-field kontroverser: från Revie till Hodgson Läs mer

” Även om det framgick under de inspelade konversationerna att alla föreslagna arrangemang skulle behöva FA: s fulla godkännande, Jag känner igen att jag gjorde några kommentarer som har orsakat pinsamhet, säger Allardyce. “Som en del av dagens möte blev jag ombedd att klargöra vad jag sa och det sammanhang där samtalen ägde rum.Jag har samarbetat fullt ut i detta hänseende. “Om allardyces sätt” ömsesidigt överenskomna “utgång – en dag med feberad spekulation som slutade i ett resultat som kände alltmer oundvikligt – kände sig inte ovanligt att ta dess plats bland en sträng av liknande för tidiga och kontroversiella avgångar av några av sina föregångare, var längden av hans regeringstid verkligen.

Den 61-årige sade i juli var han “extremt hedrad” och lovade att returnera feelgood-faktorn till en England-inställning demoraliserad av ett Euro 2016-nederlag till Island som ledde till avgången från Hodgson. Överlämnade ett kontrakt på £ 3m, plus bonusar, han sa att han hade uppfyllt sin livstids ambition genom att ta över som Englands chef.Men han lämnar med den oönskade rekordet av den kortaste ledarskapsstyrelsen för en permanent anställd.

Om Southgate imponerar kan han ta jobbet permanent, med FA vill utveckla mer av en samordnad strategi över sina lag.