Andy Murray har mage för kampen vid Wimbledon men föredrar att klä smart

Som Murray berättar sig för Wimbledon och Novak Djokovic, kan han låta sig vara framför tv: n hemma i Oxshott på lördags för att se om hans medarbetare, London Olympian Anthony Joshua, kan avvärja utmaningen från den oslagna amerikanska Dominic Breazeale för att behålla hans världsviktiga titel på O2 Arena, som har blivit Watford-fighterens Wimbledon.

“Han borde vinna, ska inte han?” Murray frågar retoriskt. Han borde Andy. Det följer en engagerande diskussion om parallellerna och skillnaderna mellan sporten, som Murray avslöjar hur han kan gå tå till tå på tennisbanan, men föredrar att dansa. “Jag blir otroligt nervös och tittar på boxning,” säger han, “skakar nästan. Det är svårt att förklara. Det är den balansen.De flesta som tittar på boxning gillar att se knockouts, men samtidigt vill jag inte se någon bli skadad. Det är lite av dilemma. “Agnieszka Radwanska gärna förlitar sig på en ständig beröring och hjärnor som inte är brawn Läs mer

I ett par meningar talar tennisspelaren till boxaren. De delar mycket, men är världar från varandra. “Jag kan inte titta på det om det är någon jag vet. När jag var yngre kunde jag titta på saker på nätet, som människor bryter ben. Nu kan jag inte titta på de sakerna längre. När jag ser en stor kamp får jag en stor adrenalinhastighet, väldigt nervös. Jag uppskattar dem som idrottare. Jag uppskattar skickligheten och moden, allt som de visar för att göra det. Det är en otroligt tuff sport.

“Det finns likheter med tennis: ta bort tid från din motståndare, neutralisera deras styrkor och hitta deras svagheter.När någon tittar på en tennisspel säger de saker som “varför spelar han inte bara för sin hand?” Men när man kommer ut på domstolen är det inte så lätt. Samma med boxning.

“Det finns saker jag inte ser att boxare skulle se – till exempel Floyd Mayweather, till exempel. Du kanske tror att han är lätt att säkerhetskopiera och få honom på repen. Men om det var så enkelt skulle alla göra det. Det är detsamma med tennis. De bästa spelarna gör det enkelt, men det är oerhört svårt.

“Det finns tider i poäng och tider i matcher där du vill att din motståndare ska göra misstag, du försöker inte slå vinnare, men du försöker placera bollen i besvärliga och svåra positioner. Då finns det tillfällen när du måste gå in där och försvara dig själv, försök att avsluta poängen.Det finns definitivt likheter mellan de två sporterna. “

Ibland i boxning kommer två fighters att” gå på det “, glömma snyggingarna. Det händer också i tennis, men Murray är inte en knockoutartist. Han skulle hellre vara Mayweather. “Det händer inte för ofta för mig, men det händer,” säger han. “Det är inte det bästa sättet att spela. Men vissa spelare spenderar hela sin karriär på så sätt och slår varje boll så svårt som de kan, inte riktigt tänker. Det är lite som en slugger i boxning. Det är deras styrka och det är vad de gör bra. De håller fast vid det, även om de har de tekniska förmågorna att göra något annat.Jag försöker undvika att göra det så mycket som möjligt, men det händer. “Det har varit stunder – till exempel i en oförglömlig kvartfinal mot Djokovic vid US Open 2014 när, för en Period i den andra uppsättningen, Murray slog bollen så svårt och så platt som någon av oss courtside kunde komma ihåg. Han kastade den i vassa vinklar från höger sida av mitten av domstolen med sådan precision och makt att serben inte kunde lägga en racket på de flesta. Det var spännande, som att titta på en kämpe som gick för en knockout. Men Djokovic suger upp det för att vinna poäng.

Saken med det är, “Murray säger,” det är bra när du slår det rent och slår det bra. Men när du slår det hårt och platt ger du dig en så liten marginal över nätet.Någon som Rafa [Nadal], en av hans styrkor är att han träffar bollen så hårt, med så mycket topptur, tar han nästan nätet helt ur spel.

“Om du börjar missa ett par när du slår bollen [platt och hård], kan felen höja sig ganska snabbt. Det är en taktik som fungerar om du kan utföra det, men det är inte så lätt, inte så högt, på grund av brist på spinn. Om du kan utföra det tillräckligt länge, fungerar det. “

Det finns, säger han,” saker som kommer tillbaka “också, precis som i boxning.En angripare måste behålla sin egen poise och balans i försvaret. “Tennisspelare spelar så många matcher, deras IQ är hög när det gäller taktiska saker”, säger han. “Om du slår bollen från samma plats hela tiden och du skadar dem börjar de slå bollen till en annan position på banan. Du kan inte bara fortsätta att göra samma saker. Om jag bara slår crosscourt forehand, crosscourt forehand och det fungerar [som han var mot Djokovic i New York] kommer de att ändra riktningen av bollen till min backhand. Då förändras det helt som hur poängen spelas. “Murray sysslar med sinnet på domstolen.Han får en sådan buzz från utmaningen att pitta sin intelligens mot Djokovic, Nadal och Roger Federer att mindre tävlingar ibland dränerar honom med sitt fokus och i en blinkande kan han flörta med nederlag av någon som han borde slå i raka uppsättningar. Vid Roland Garros förra månaden drabbades han av 10 stressiga uppsättningar mot den 37-årige Radek Stepanek, den lummiga gamla tjeckiska bruiseren, då den 22-årige franska ingenu Mathias Bourgue – båda De rankades utanför topp 100. Det var inte förrän blomningen tjänstgjorde av Ivo Karlovic och John Isner koncentrerade sitt sinne – varaktig tre snabba uppsättningar – att han hittade en behaglig rytm mot den artfulle Richard Gasquet och den muskulösa försvarsmästaren Stan Wawrinka.De tog fram det bästa i honom på vägen till finalen, men han kunde inte skada Djokovic tillräckligt länge.

“Jag tycker om utmaningen”, säger Murray. “Mot vissa spelare kan du komma undan med att inte spela bra. I matcher som så utnyttjas [mot de bästa] svagheterna, men de är också bra matcher att lära av, eftersom de kan spela mycket bra tennis, defensivt och offensivt.

Om de bara vill att samla och hålla sig neutrala, kan de också göra det. “Novak har förbättrat sin volleying, men Roger och Rafa är också två av de bästa volleybollarna. Novak återkommer exceptionellt bra. I dessa matcher gör alla allt bra. Det är inte som att det finns massor av svagheter att utnyttja. Det tar tid att arbeta ut saker och att hitta en svaghet.Om det är något de kämpar med kan de inte visa det. Om det är 1-allt i den första uppsättningen kan du lätt komma till fem-alla, sex-alla när stressen och nerverna och trycket börjar bygga lite. “

De kallar rundorna 10, 11 och 12 av en världstitel bekämpar mästerskapens rundor. Det är när fighters upptäcker om de har vad som krävs för att vinna titeln. I tennis kommer dessa ögonblick i slutändan av en slam, efter sex fem setters över två veckor som antingen bygger eller bryter en spelares förtroende.

Murray har i sitt hörn en sekund som inte kunde se ut mer en boxning tränare, Ivan Lendl.Han kommer att sitta med otrygga hot i sin låd på Center Court och när Murray blickar upp på honom ibland för inspiration, kommer han att få ett subliminalt budskap att han är tillräckligt bra för att gå in i mästerskapens rundor där de riktiga striderna äger rum. / p>