Arsenal stormar till emphatic seger över Liverpool för att gå andra

Arsène Wenger var ivrig efter att hans lag skulle hämta sig där de hade lämnat sig före den internationella pausen, på en följd av vinster, men även i hans mest optimistiska ögonblick skulle han inte ha vågat föreställa sig den plötsliga suddningen av häpnadsväckande fotboll Som skapade en klagomål mellan hans lag och Liverpool.

Efter att ha varit på mottagningsänden förra säsongen vid Anfield, när Arsenal utplånades i ett tidigt spark av en utbrott av attackera fotboll, vände borden sig vid Emiraterna.Tre fantastiska strejker i åtta första halvtimme krossade Liverpool och demonstrerade Arsenal i sitt bästa, fullt av självuttryck och lusten att spela vad Wenger beskriver som “spelet vi älskar”.

Tre utmärkta mål, Från Héctor Bellerín, Mesut Özil och Alexis Sánchez, strimlad Liverpool, som reste söderut med några huvudvärk vad gäller deras uppställning, och gick hem med en illamående migrän. Nästa säsongs Champions League ser en blekad dröm nu.Premier League: Arsenal v Liverpool – på bilder Läs mer

De såg flummoxed från offen, omorganiserades på ett sätt som lämnade dem obekväma och utsatta. Kolo Touré kom in i en rygg fyra som missade Martin Skrtel fruktansvärt. Jordan Henderson var shunted bred rätt.Efter att Arsenal tvingade de tidiga frågorna, med Simon Mignolet plocka upp bitarna från ett Santi Cazorla-fizzer och en ansträngning som Aaron Ramsey borde ha gjort från, hotade Liverpool Kortfattat. Philippe Coutinhos känsliga pass till Lazar Markovic var perfekt; Markovic är avskedad mot den brutna Sterlingen bråkdelvis mindre så. Publiken höll andan i den millisekunden då målet gaped och bollen traversade mot den förmodade mannen i ögonblicket. För stark. Sterling blinkade ett ben i bollen men det var borta.

Och så var Liverpool också. Brendan Rodgers beskrev det som en “galen period” utifrån hans lags försvar. Arsenal tog ögonblicket för en brådskande utställning.

Ett drag av klassisk förfining gav dem ledningen.Det började när Özil samlade bollen i mittencirkeln. Han pausade. Tittade. Beräknad. Därefter lyfte han ett bågpass över till Aaron Ramsey till höger, som märkte Bellerín galloping upfield. Den unga spanjoren, som har deputerat på högerbacken med en sådan bomb i den här säsongen, hade förtroendet att måla mål Och plantera bollen med sin vänstra fot in i det bortre hörnet av målet. “Han är en av årets överraskningar,” uppskattade Wenger.

Sedan kom Özil övertagande. Tysklands inflytande på stora spel är ifrågasatta av några, men han demonstrerade toppen av hans kapacitet här.I ett lovande läge klipptes han av Mamadou Sakho, och det var avslöjande när det gäller hans mycket analyserade kroppsspråk som han stod upp, inget nonsens och grep bollen med avsikt som att se till att frisparken var hans och ingen annans. Hans uppsättning slogs vackert och seglade förbi Mignolet. Mesut Özil gör Arsenals andra mål mot Liverpool i Premier League-matchen på Emirates Stadium. Foto: Julian Finney / Getty Images

Wenger sa: “Vad han gör är alltid snygg, intelligent och tiden för hans pass är helt fantastisk. Han är smidig, flexibel och alltid tillgänglig mellan linjerna. När du leker med honom i laget skulle du älska att leka med honom. Ibland kritiseras han för sina fysiska utmaningar, men han är på väg och förbättrar sig i det.Han gör en stor insats för att arbeta hårt för laget. “

Arsenalens tredje handlade om att Sánchez demonstrerade det gnist- och högeffektiva kraftspelet som driver honom. Hans fotarbete med högsta hastighet var sensationell, matchad av den wellied thump han fick på bollen för sitt 20: e mål för säsongen. Emirates Stadium är inte känd för att bryta ut med det glada ljudet som mötte det målet – det verkade vara en typ av bekräftelse på allt som Wenger strävar efter.

Med spelet som synes oupphörligt, skickade Rodgers på Daniel Sturridge på halvtid. Liverpool tävlade mer kraftigt i en ganska öppen andra halvlek.

De fick ett mål tillbaka via straffplatsen när Bellerín slog ut Sterling.Henderson steg upp och även om David Ospina nådde det, gjorde bollen den över linjen.

Cazorla kom nära att återställa en tre målmarginal när han slog ett inlägg i slutet av ett svepande drag. Den ära gick till Giroud, som vann bollen på halvvägs, sprintade på en vacker returresa från Cazorla och svängde in i rymden för att skjuta hem. “Det var en mycket övertygande vinst i en mycket viktig Spel “, avslutade Wenger. Arsenal njuter av deras spår, medan Liverpools säsong har blivit avsparkad i sina stora tävlingar mot Manchester United och Arsenal.Allt fokus växlar nu till FA Cup, där de saknar defensiva resurser med Emre. Kan ansluta sig till Skrtel i suspensions-kolumnen efter en avsändning för två bokbara utmaningar. Det verkar bisarrt att säga “om det bara är” I slutet av vad som var i stavgångar har den mest bländande och fulländade fotbollsarenalen spelat den här säsongen. Men om man spelar med makt och panache för att ta Liverpool från varandra är det rimligt för Wenger att undra vad som kan Har varit om bara Arsenal hade börjat denna otryggliga körning av formulär tidigare.