Brendan Rodgers ‘Liverpool-signeringar visar en fel som inte kan ignoreras

Rodgers är den typ av chef som du inte kan hjälpa till att tro på, även lite. Om bara på grund av minnet av Liverpools bästa tid i sina tre år hittills, den spännande uppgången i föregående säsong när en omgång av ett nederlag från januari till april var markerad av snabbstart och sublimt, flytande angreppsutbyte mellan tre spelare som har , Av olika skäl, varit i stor utsträckning frånvarande denna säsong. Brendan Rodgers backas av FSG för att gå genom Liverpool storm Läs mer

Rodgers har alltid presenterat sig som en förförisk modern varelse, en “process manager” med ett helt verktyg -Underhåll av coaching-neologisms, från state-of-the-art flytande fotboll, till hans önskan att minta nya positioner, subvert det dominerande paradigmet, spela en falsk No9 och 3/4 och resten av den.Plus, det finns självklart det förhoppningsvis sonorösa Liverpool-skuggade persona, i goda tider åtminstone en slags Shankly-lite mash-up av den magnetiska personligheten, ringsignalerna, de stora gesterna.

Och så är det klart att det finns Liverpool-laget. Liksom Rodgers själv har sidan varit lite dold i de senaste tiderna, svårt att få en anständig titt på. De kala fakta är det tre år på, och med £ 210m spenderat har Liverpool inte vunnit några troféer och haft en besviken Champions League säsong. Men ändå har Rodgers skyddats lite här genom de distraherande effekterna av tre konkurrerande bredare berättelser.

Den första av dessa kan vi kalla Suárez Distortion.Det visar sig till nytta av eftertanke att det inte bara är Luis Suárez som är en briljant avgörande fotbollsspelare, han är också fenomenalt bra för att hjälpa andra spelare att skina. Förra året var det Daniel Sturridge och Raheem Sterling i Liverpool. Den här gången är det Neymar och det återkalibrerade geniet av Lionel Messi.I förlängning är han också en tonic för chefer: med världens mest osjälviska, obevekligt intelligenta center-framåt i hans lag, Luis Enrique har också omvandlats till en äventyrande attacktekniker.

Nettoresultatet är att efter tre År där Liverpool har avslutat sjunde, andra och sjätte är det frestande att dra slutsatsen att det som hände i det mellersta året inte är att Liverpool lyckades komma andra. Men att med den utestående Premier League-spelaren under de senaste sex åren i sitt lag misslyckades de med att komma först. Facebook Twitter Pinterest Luis Suárez var så lysande för Liverpool kanske vi borde fråga varför Brendan Rodgers misslyckades med att vinna titeln med honom i sidan förra året.Foto: Paul Ellis / AFP / Getty Images

Det var alltid troligt att Liverpool skulle missa 55-målsbidrag av Suárez och Sturridge den här gången. Men även före ryggradslaget i Stoke fanns det en djupare, systemisk känsla för lagets congealment.

Liverpool har tävlat i fem tävlingar den här säsongen. Sättet på deras utträde från löpningen i var och en har varit verkligen nedslående. Champions League-kampanjen tog bara en seger, hemma till Ludogorets i öppningsspelet.I båda hemmakonkurrenterna fortsatte de stora matcherna – halvfinalerna eller mot spelets bättre chefer – att undvika Rodgers. Premier League-säsongen sönderdelades efter hemmet nederlag av Manchester United i mars, den första av sex Förluster i 11 matcher för att locka en säsong som såg Liverpool gå från 84 poäng förra säsongen till 62 här.

Om Rodgers har varit lite lycklig är det faktum att mekaniken bakom detta faller bort har blivit uttorkad I viss mån av ljud från banan. Först har det varit den pågående furoreen av Raheem Sterling slingrande. Detta har utan tvekan blivit oroväckande hanterat av hans agent. Men det har också varit tillåtet att inkräkta så långt som möjligt, att spela så störande som någon saga någonstans i det senaste minnet. För att se: Brendan Rodgers – ska Liverpool ge honom mer tid?Läs mer

Detta är inte ett första. Stjärnspelare vill alltid lämna. Unga spelare har ofta sina huvuden vända. Rodgers har varit otur över hur denna har spelat sig ut. Men hur skulle Shankly, eller Sir Alex Ferguson eller José Mourinho ha hanterat det? Eller till och med i Rodgers favor, en chef med lite mer uppenbart stöd på plats från hans styrelse och ägare?

På samma sätt har Steven Gerrards långvariga avskedsresa övervägt en stor del av säsongen. Precis som människan oundvikligen tar hand om elände mot mannen, har Gerrards sentimentella avgång förvandlats till exakt samma distraherande skugga av det förflutna som har skuggat sin egen karriär. Ta med mig turgeneraler, sade Napoleon. Rodgers har varit motsatt, tvungen att kämpa samtidigt på tre fronter, bara en av dem strängt fotbollsspelande.Och ändå för allt som en stor del av hanteringen har alltid hanterat problem, klara av otur och skaffa rätt energi på din egen väg.

Gripen mot Rodgers mikrohantering är välövrade. En tendens att förlora de stora poängen. En vana att fitta taktiskt, en fasta zaniness som ibland är ett tecken på envishet än flexibilitet. Men vad som egentligen kan göra för honom nu, är ett märke av underprestanda som inte kan fördärvas av någon större berättelse, hans handlande på överföringsmarknaden. Facebook Twitter Pinterest Mario Balotelli är långt ifrån Brendan Rodgers enda dyra misstag på överföringsmarknaden.Fotboll: Martin Rickett / PA

Man måste ta en stor roll både för att signera och efterföljande framsteg av Fabio Borini (£ 10,5m), Joe Allen (£ 15m), Adam Lallana (£ 25m) Lazar Markovic (£ 20m) Dejan Lovren (£ 20m), Mamadou Sakho (£ 18m), Mario Balotelli (£ 16m), Iago Aspas (£ 7,2m) och Rickie Lambert (£ 4m). För att inte tala om olika dyra tillägg och bananer vars förtjänster hittills har varit oklara. För alla de bra affärer som kan ha gått åt andra hållet är det en stor kostnad på kort tid. Juventus har i jämförelse inte spenderat mer på en enda spelare de senaste åren än de 14,5 miljoner punda som de gav Real Madrid till Álvaro Morata. Det finns helt enkelt en slöseri där. Liverpool är den nionde rikaste klubben i världen, rikare än Juventus, Borussia Dortmund, Milan och Atlético Madrid.Men kan de verkligen ha råd att lita på samma chef med ytterligare tre säsonger till överföringsbudget? Inte minst när klubben för närvarande fortfarande befinner sig i en övergångsfas i sin moderna existens, arbetar på en nivå där marginalerna fortfarande är fina, där varje beslut måste vara det rätta, där varje droppe måste vridas från spelande tillgångar.

Under tiden finns det en naturligt frätande kvalitet på kärnan under Rodgers. Kanske såg vi lite av detta i kollapsen vid Stoke, en grad av känslomässig utmattning i slutet av tre oroliga år, och en period av märkligt fascinerande, oerhört slösad stasis.