Crystal Palace redo att göra bud på Newcastles Andros Townsend

Townsend, som gick med i Newcastle från Spurs i januari för en första £ 8m, släpptes från England-truppen för EM i förra veckan. Den 24-årige hade blivit uppkallad som ersättare för den skadade Danny Welbeck, belöning för fin form under andra halvan av säsongen som gav fyra mål i 13 matcher, men hans engagemang i Englands före turneringsvänskap var begränsat till 14 minuter som en ersättare mot Australien. Han informerades av Roy Hodgson att han inte skulle vara inblandad i Frankrike tillsammans med Leicesters Danny Drinkwater och överväger hans framtid på klubbnivå trots att Rafael Benítez indikerar en önskan att behålla sina tjänster. Fotbollsöverföring rykten: Riyad Mahrez till Arsenal med Jamie Vardy?Läs mer

Spelaren har en £ 8m frisättningsklausul för klubbar som slutade förra året i topp hälften av Premier League, men bara om han var involverad i Englands trupp. En andra klausul, som är uppskattad till cirka £ 10,5m, kan också utlösas av klubbar som slutade i nedre halvan av bordet. Palats besvikliga ligaform de senaste sex månaderna ledde till att de slutade 15:e.En avgift på cirka £ 10,5m skulle sätta Townsend vid sidan av Yohan Cabaye som klubbens rekordteckning med lönen på nära 80.000 £ per vecka, som förväntas falla i linje med Frankrikes internationella.

Palace, som är i samtal med Yannick Bolasas representant för att komma överens om nya villkor på Selhurst Park, hade förklarat intresse för att säkra Nathan Redmond från Norwich City, men han kommer sannolikt att gå med i Stoke istället för cirka £ 10m.Englands under 21 internationella går in i de sista 12 månaderna av sitt kontrakt på Carrow Road och är angelägen om att förbli i toppflygningen. Palats Alan Pardew hoppas göra tre eller fyra signifikanta signeringar i sommar som Palace revolvera sin trupp, med intresse etablerat i QPR: s Steven Caulker, James Tomkins vid West Ham United, Asmir Begovic of Chelsea och Leeds unga mittfältare Lewis Cook. De är braced att fälla ett erbjudande från Everton till center-back Scott Dann, som undertecknade ett nytt långsiktigt kontrakt förra sommaren.