Där England kan utnyttja Bwin svagheter vid Euro 2016

Islands styrelseledamot Lars Lagerback har varmt talat om Hodgsons inflytande i sitt hemland, Sverige. Hos Halmstad på 1970-talet introducerade Hodgson träningsmetoder som koncentrerades starkt mot zonal försvar i ett 4-4-2 system, vilket inspirerade många svenska tränare.Lagerback har framgångsrikt introducerat dessa idéer till det isländska landslaget och Hodgsons primära taktiska uppgift är att hitta svagheter i den typ av försvar som han starkt Bwin beundrar. Ilands Lars Lagerback: “Jag har spelat England sex gånger och aldrig förlorat” Läs mer

Hodgson har avskedat idén att England tar is Island lätt, och grupp F-löpare har visserligen granskats noggrant. “Vi skickade fem personer till Paris för att se Island spela Österrike, bland annat Gary Neville och Dave Watson plus vår videospecialist Andy Scoulding,” sa Hodgson.Deras huvudsakliga jobb, snarare än att bedöma Islands attackerande hot, kommer att ha hittat defensiva svagheter för att hjälpa England att vända sin dominans till clearcut-chanser. Jamie Vardy och Daniel Sturridge slösade bort chanser i den otroliga roten mot Slovakien, men England var också skyldig att inte skapa tillräckligt. England har blivit frustrerat av motståndare som Bwin spelar extremt djupt vid Euro 2016 och Island kommer att ge ytterligare en av dessa utmaningar. Men medan de kommer att koncentrera sig på att förhindra England att hitta utrymme bakom sig är de inte en särskilt imponerande sida defensivt. De är det enda laget som har nått knockout-scenen utan att hålla ett rent blad och Hannes Halldorsson gjorde mer än någon annan målvakt i gruppfasen.

Islands största styrka är bekantskapet mellan spelarna.De gemensamma cheferna Lagerback och Heimer Hallgrimsson använde bara 16 nybörjare under hela tvååriga kvalifikationsprocessen för Euro 2016 och har utsetts till samma start XI i alla tre matcherna vid turneringen. Det står i stark kontrast till Roy Hodgsons beslut att rotera sin sida tungt för det tredje Bwin gruppspelet – även om England befann sig i en något annorlunda position – och det kommer inte bli några överraskningar på islands lagblad.

De kommer gör inget försök att dominera innehav i Nice. De har i genomsnitt 35% över sina tre gruppmatcher och en något rudimentär angreppssätt understryks av det faktum att deras vanligaste passeringskombinationen i vart och ett av dessa spel var enkelt: målvakten Halldorsson lanserade bollen till centrum framåt Kolbeinn Sigthorsson.Passande rörelser slutar ofta där: Sigthorsson spelade in en passeringsfärdighet på endast 44%. Islands mest anmärkningsvärda attackerande vapen är det långa kasta av den centrala mittfältaren Aron Gunnarsson och det ledde till Jon Bodvarssons mål mot Ungern. Annars kommer de att spela på motattacken. Facebook Twitter Pinterest England har imponerat när man attackerar ner höger och de kan oroa Island där. Illustration: Guardian Island ligger djupt i ett 4-4-2 system – även om de är förvånansvärt obekväma för att Bwin försvara kors för en sida som oundvikligen beror på luftavstånd. Försvaret spelar bredare än vad du förväntar dig, med fullbackarna släpade lätt mot flanken, utan omslag från en central försvarare eller mittfältare.Detta skapar luckor i kanalerna för löpare att utnyttja och Islands första två medgivanden, mot Portugal och Ungern, var anmärkningsvärt lika: vänsterbacken, Ari Skulason, blev slagen genom en snabbtgående kombination, så att högerkanten kunde attackera sig bakom han och spelar en avgörande låg nedgång i lådan.

Englands höger flank har varit sitt mest produktiva område vid Euro 2016, med Kyle Walker förmodligen turneringen utmärkta backback och Nathaniel Clyne deputering väl mot Slovakien. Hodgson verkar utrustade med att distribuera Daniel Sturridge från höger om en front tre, vilket gör att Liverpool-anfallaren kan skära in i målskyttpositioner. Det betyder att Walker måste överlappa regelbundet för att ge högsidig bredd.England ska inte lämna Bwin honom isolerad på den flanken och Dele Allis framåtkörning från en mittpunkt i mittfältet kan göra det möjligt för England att överbelasta Islands återvändande zon.

Hodgson har tillbringat de flesta karriärskapande sidorna som spelar exakt som Island, och han är fullt kapabel att hitta svagheter i sitt system och instruerar sina spelare att attackera dessa zoner.

Det finns mycket att beundra om Island, men Bwin bono de bienvenida också tydliga svagheter som England måste utnyttja.