Gareth Southgate ryggar Luke Shaw mot José Mourinhos skyttegång

Gareth Southgate anser att det är orättvist att ifrågasätta Luke Shaws konkurrenskraftiga mod och kraftigt försvarade Manchester United-vänsterbacken i ljuset av José Mourinhos tunt slutsatta attack mot sin egen spelare för att dra ut ur spelet mot Swansea City.

Southgate påpekade att Shaw fortfarande lider “fysiska och psykologiska aspekter” från att bryta benet på två ställen för 14 månader sedan och Englands vaktmästare talade också för att försvara Chris Smalling vid en tidpunkt då Mourinho klart anklagades för att de två försvararna valde sig ur 3-1 segern på söndag. Mourinhos ilska var tydligt efter matchen när han bekräftade Smalling och Shaw hade styrt sig ut och fortsatte att prata länge om att behöva lita på sina spelare och noterade hur många idrottsmän gick igenom smärtskyddet och “skillnaden mellan de modiga, som vill vara där utan kostnad, och de för vilka lite smärta kan göra skillnad” .José Mourinho och skador: en länge, offentliga, mörkt produktiva förhållande | Barney Ronay Läs mer

Dessa kommentarer har skadat och överraskat Shaw, med tanke på allvaret av hans skada och det faktum han spelade i obehag under Uniteds Europa League-nederlag av Fenerbahce förra torsdagen.Mourinho förstås också ha gett Smalling en särskilt svår tid när han återvände till träning. Båda spelarna har blivit otillgängliga för Englands spel mot Skottland på fredag ​​och Spanien följande tisdag.

Southgate sa att han litade på ord från medicinsk personal vid Old Trafford och medan han valde hans ord noga så det var klart att han inte höll ett argument med Mourinho, han gjorde det klart att han inte förstod den enade chefsens kommentarer när klubbens läkare stod bakom spelarens konton. Hans information har vidarebefordrats till honom av FA: s medicinska team, i direkt samråd med sina United-motsvarigheter, och är att båda spelarna har legitima problem.Under dessa omständigheter sa Southgate att det skulle vara fel att tänka på dem som “fläckiga” eller ovilliga att lägga sina kroppar på linjen. “Det finns en medicinsk fråga,” sa Southgate. “Om Shaw inte var lämplig att spela – och han var hos oss i september under Sam [Allardyce] och kände problem med benet då – det är klart något. Efter en så stor skada som vi måste hantera det med omsorg.

“Chris har inte spelat för de senaste fyra matcherna. Luke har men vi har vetat att han har haft pågående svårigheter som kommer tillbaka från en mycket allvarlig skada. Om de hade spelat och vi inte åtminstone tittade på dem skulle det vara annorlunda. Men om de inte har spelat finns det uppenbarligen något fel.Självklart är det svårt för att jag inte vet orsaken till kommentarerna José gjorde. “Mourinho hade pratat om att behöva spelare som förstod att” för laget måste du göra någonting “och kritiken av De två försvararna var implicita i olika andra uttalanden, däribland observationen att om han skulle “tala med de många stora fotbollsmännen [i Uniteds förflutna] kommer de att säga många gånger de spelade utan att vara 100%”.

p> Intrycket det lämnade, kanske medvetet, var att Shaw och Smalling hade låt laget gå ner och valde ut ett spel där båda kunde ha spelat, men Southgate gjorde det klart att han accepterade sin version av händelserna och inte tänkte på någon spelare som saknar mental styrka.

“Jag känner inte Chris bra men det skulle inte vara mitt intryck, ha arbetat med honom,” sa han. “Luke, jag vet väl, och Luke har haft en riktigt hårdinjury.Det har varit spelare, när jag spelade, som kanske hittade England var lite för mycket för dem. Men Luke har spelat med oss ​​rätt genom [åldersgrupperna] och Chris har haft många spel för England, så jag tror inte det är situationen för dem.

“De har ett ögonblick med deras klubb där de inte passar och det styrde dem ut för oss den här gången. Vi använder ett medicinskt team för att ge oss bra professionell rådgivning, och båda medicinska lagen är klara på var den situationen är. “Samtidigt har West Hams Aaron Cresswell fått sin första engelsuppringning. Han och Sunderland målvakt Jordan Pickford kommer att länka upp med Southgate’s squad denna vecka efter uttag av Danny Drinkwater och Fraser Forster.