Jordan Henderson kommer sannolikt att sakna Euro 2016 med knäligamentskada

Jordan Hendersons hopp om att tävla på EM har blivit ett allvarligt slag efter att han uteslutits i sex till åtta veckor med knäligamentskada. Prognosen innebär att Liverpool kommer att vara utan sin kapten för resten av säsongen, även om Jürgen Klopps lag når Europa League-finalen den 18 maj. England-internationella skadade hans knä när han landade olyckligt i första halvleken av Liverpools 1-1 draw med Borussia Dortmund och genomgick en skanning vid hans återkomst till Merseyside på fredag.Resultaten avkände oro för en korslig ligamentskada men avslöjade skador på sidobalansbandet, vilket kan resultera i en tre månaders lay-off. Jürgen Klopps Liverpool påminner engelska fotboll vad det är bra på Läs mer

Uppmuntrande för Henderson visade skanningen att skadan på hans LCL är isolerad. Det ger det 25-åriga hoppet om att återhämta sig inom sex till åtta veckor, men lämnar honom kämpar för att bevisa sin matchpassning till Roy Hodgson före Euro 2016. Englands manager beror på att namnge sin 23-man squad för turneringen den 12 maj Liverpool-kaptenen behöver inte kirurgi, enbart behandling och en intensiv rehabiliteringsperiod, men skulle inte spela igen för sin klubb den här säsongen med en spelare som inte matchar passformen. sex veckors återhämtning.Det är sex veckor från Europa League sista kvartalet i Dortmund dagen efter finalen i Basel. En åtta veckors frånvaro skulle också tvinga Henderson att missa Englands tre uppvärmningsvänner innan Euro 2016 och ge Hodgson litet val, men att släppa ut honom från truppen. England spelar Turkiet i Manchester City den 22 maj, Australien vid Stadium of Light den 27 maj och Portugal i Wembley den 2 juni.De representerar Hendersons enda möjligheter att få matchfitness innan truppen lämnar för Frankrike. Hodgson kommer att hålla regelbunden kontakt med Liverpools medicinska personal för att mäta mittfältarens återhämtning innan han meddelar sin lag om fem veckor. v Stoke City: matchförhandsvisning Läs mer

Englands chef, som också har fitness tvivel över Arsenal mittfältaren Jack Wilshere, är en fast beundrare av Henderson och kommer inte utesluta att han ingår i EM på detta skede.Men han står inför ett urvalsdilemma över Liverpool-kaptenen med tanke på det begränsade antalet matcher innan turneringen börjar.

Innan Englands vänskap mot Spanien och Frankrike i november sa Hodgson att han skulle döma spelare som återhämtar sig från skada på en individ grund. “Men om du vill ha en filosofi,” tillade han, “Jag skulle inte vara glad att verkligen ta spelare med oss ​​i hopp om att de kommer att passa under turneringen. Jag skulle hellre ha 23 spelare som är alla klara och redo att gå och kan spela från första stund när jag heter laget. “Skadorna på torsdagen i Dortmund är det senaste problemet att hända Henderson i sin första säsong som Liverpool kapten.Han har blivit sidelined av hälsan plantar fasciit i hans vänstra fot och har spelat på efter att vävnaden brutit och hållit ett brutet ben i foten tidigare i säsongen.

För Klopp, vem är utan Den suspenderade Emre Can för Liverpools nästa två Premier League-matcher mot Stoke City och Bournemouth, kommer förlusten av Henderson att testa sina resurser i centrala mittfältet med Dortmund på grund av Anfield för andra benet nästa torsdag.

Dejan Lovren har tillskrivit Liverpools defensiva förbättring till en större förståelse i hela Klopps lag och tror att hans visning mot Dortmund visade att han har lärt sig av tidigare misstag. Försvararen sa: “Efter ett par matcher är det mycket lättare att förstå varandra och vi hoppas fortsätta så.Alla hade en bra defensiv display mot Dortmund, från Origi till målvakten. “

Förutom att säkra ett värdefullt drag och bortmål i Dortmund undviker fem Liverpool-spelare en bokning som skulle ha styrt dem ut ur andra benet på Anfield, Lovren bland dem.

“Jag koncentrerade mig bara på mitt spel och mitt defensiva arbete och det var okej,” sa han. “Jag ska göra allt för mitt lag, men jag tror att jag har lärt mig av mina misstag tidigare med dumma bokningar. Jag tycker att jag är lite smartare nu. Jag är mer erfaren.