Kämpar vi fortfarande för att få huvudet kring hjärnskakning i idrott?

Så mycket för den nimbleness. Så mycket för den kärleken. Så mycket för det livet. Som vi upptäckte förra veckan hade Stabler den degenerativa hjärnan sjukdomen kronisk traumatisk encefalopati (CTE). Hans familj misstänkte lika mycket, vad med minnesförlusten och förvirringen. Innan han dog förra året blev hans huvudvärk så dåligt att han, när han tappade tänderna för att döda smärtan, bröt en bro i munnen.

I uppbyggnaden till Super Bowl 50 rapporterade New York Times också Ett annat nytt fall av CTE i en Super Bowl vinnande quarterback – Earl Morrall, 1973 vinnaren med Miami Dolphins som dog i 2014.Samtidigt kom Joe Kapp, som var på förlorande sidan för Minnesota Vikings tre år tidigare, att meddela att han hade Alzheimers sjukdom – som i sig kan vara en markör för CTE, även om det för närvarande bara en postmortem kan bekräfta en diagnos. / P>

Vi borde förbereda oss för fler sådana dumma berättelser. Och inte bara i amerikansk fotboll, utan både koder för rugby, boxning och andra kontaktsporter.Men i veckan när Will Smith-film Hussön, som beskriver hur NFL undertryckt forskning på CTE, anländer till Storbritannien, verkar forskarna långsamt komma in i ett sådant djävulskt problem. “Det har varit förödande”: tidigare NFL-spelare räknar Kostnad för hjärnskakning Läs mer

I 2012 utvecklade forskare vid UCLA ett bildhanteringsverktyg som kan identifiera en uppbyggnad av ett onormalt protein som kallas tau i hjärnan – som i en särskild form identifierar CTE – hos människor fortfarande Levande.Men på torsdagen Bennet Omalu, doktorn som lekte av Smith i hjärnskakning, gick flera steg längre genom att tillkännage den första korrelationen mellan UCLAs experimentella testning och en posthumous undersökning i en nyligen obduktion på den tidigare Minnesota Vikings linebacker Fred McNeill.

Dr Huw Morris, professor i klinisk neurovetenskap vid UCL Institute of Neurology, kallade nyheten “revolutionär” på fredagen. Och han gav också preliminära detaljer om UCLs treåriga studie om hjärnskakning baserat på att testa Saracens rugby laget. Under det gångna året har spelarna använt en X2-biopatch, som innehåller en accelerometer som mäter kraften av påverkan.Men bakom kulisserna har Morris team också tagit blod, urin och salivprover som potentiella biomarkörer för hjärnskakning.

UCL-laget syftar till att övervaka den destruktiva kraften av träffar närmare – och avgörande att använda Biomarkörer för att bedöma svårighetsgraden av skadorna på hjärnan efter en hjärnskakning.

Som Morris förklarade är forskningen baserad på banbrytande arbete av den svenska forskaren Henrik Zetterberg om hjärnskakning. Zetterberg övervakade 288 spelare i den svenska ishockeyligaen under säsongen 2012-13, med alla 35 som led av hjärnskakning under uppmaning att skicka in upprepade blodprover under de timmar och dagar som följde.Zetterbergs lag konstaterade att genom att undersöka ett post-hjärnskaktsprov för tau proteinhalter en timme efteråt kunde de bestämma svårighetsgraden av slaget om spelaren behövde vila längre och om skadan innebar risker för livslånga symptom.

Som Morris förklarade: “Tanken är att eftersom dessa tau-proteiner faktiskt reflekterar skador på en nervceller, kan skillnaden mellan skadliga 100 eller 1000 eller en miljon hjärnceller återspeglas i vad du kan mäta i blodet.”

Det är självklart fortfarande en lång väg att gå. Forskare förstår inte helt hur kortvariga hjärnskador, som hjärnskador, kan påverka hjärnan årtionden senare, eller varför vissa människor får CTE och andra inte.Problemets omfattning är också svår att mäta och övervaka, särskilt med tanke på att flera subhypussiva slag som kan riva nervfibrer och blåsa hjärnan, är ofta oupptäckta vid den tiden. Dr Julian Bailes, En annan pionjär i striden för att avslöja CTE i NFL, anser att det tidigare Pittsburgh Steelers-centret Mike Webster tog omkring 100 000 sådana träffar när han spelade amerikansk fotboll. Hur många visade sig vara för många?

Håll inte ut och vänta på att NFL ska svara. Rapporterade hjärnskakningar ökade 58% denna säsong men på sin årliga hälso- och säkerhetspresskonferens förra veckan vägrade den att erkänna en länk mellan CTE och gridiron. Under tiden kan all denna nya forskning ändå driva fans från andra kontaktsporter ner obehagliga vägar.Kanske måste de också börja ställa hårdare frågor om hur man minimerar farorna.

Till exempel var Dr Mike Loosemore, den ledande konsulten inom idrotts- och träningsmedicin vid English Institute of Sport, varnar för att uppkomsten av Huvudskydd och axelkuddar i barnens rugby kan få oavsiktliga konsekvenser.Enligt hans uppfattning “kommer de att lägga sitt huvud där det inte ska bli oftare, eftersom de känner sig säkrare och det kommer faktiskt att öka graden av hjärnskakning, inte minska det”.

Loosemore anser att ett sätt att Att minska allvarliga hjärnskador i både amerikansk fotboll och rugby skulle vara att ta hjälmar och padding off, även om det gör spelarna mindre spektakulära.

När han talade tänkte jag på Stabler svar på att bli frågad om han planerade att Vara en gymnasieskola när han gick i pension. “Min livsstil är för grov,” svarade han. “För mycket sprit och barn och cigaretter.” Spelet som han spelade visade sig dock vara ännu hårdare.