Katherine Grainger blir Storbritanniens mest framgångsrika kvinnliga olympiska

Katharine Grainger blev Storbritanniens mest dekorerade kvinnliga olympiska när hon och Vicky Thornley vann ett gutsy silver i kvinnornas dubbla skullar i Rio – men på torsdagen erkände hon att det var tider tidigare på sommaren att “det verkade som det längsta från verkligheten “. Den 40-årige från Glasgow blev den första brittiska kvinnan som vann fem medaljer i separata olympiska spelen – en prestation som bara tidigare uppnåtts av Steve Redgrave – när hon avslutade en karriär som sträckte sig tillbaka till 2000 Sydney Olympics med ett guld och fyra silvers till hennes namn. Det pips tennisspelaren Kitty McKane Godfree, som också har fem medaljer men vann guld, två silver och två bronzer på 1920-talet.

Grainger och Thornleys silver såg ut som om de var guld.Det brittiska paret ledde för 1.900m av 2.000m-banan, bara för att däcka under de senaste 100m och dras av polska rovfötterna Magdalena Fularczyk-Kozlowska och Natalia Madaj, som kom igenom för att vinna i 7min 40.10sek, med Storbritannien andra i 7 : 41.05 och Litauen tredje i 7: 43.76. När hon frågades om vad hon tyckte om att vara den största brittiska kvinnan av alla, sa Grainger att den inte hade sjunkit in. “Jag vet inte, jag har har aldrig varit det förut, “sa hon. “Det är overkligt. Det är inte något du ska göra.Jag började som en student och vid mina första olympiska spelen var det bara otroligt att bli utvalt för och få en medalj tillbaka i Sydney, som nu är för 16 år sedan.

“Jag fortsatte det för att jag älska denna sport och jag älskar att vara i en båt med människor som Vicky och passion och spänning, trycket på dessa stora olympiska stunder. Det är det som driver mig varje dag.Genom att följa den drömmen har jag fått mig till den här platsen men jag satte mig aldrig ut för att göra det.

Grainger erkände att hon fruktade det värsta när hon och hennes partner var borta från det ursprungliga urvalet för Rio, mitt anklagelser som Thornley och kvinnas tränare Paul Thompson hade lidit en enorm fallande ut. “Självklart tycker jag inte om att lämna en OS utan medalj så det var verkligen det vi syftade till men det har varit så många svåra dagar under det senaste året eller två när det verkade det längsta från verkligheten som inte skulle komma bort med något “erkände hon. “Jag är väldigt stolt över hur Vicky och jag har hanterat de senaste 12 månaderna.Jag tror att vi båda visste att vi kunde ha en ännu enastående prestation och vi kunde ta med den i olympiska finalen. “Under de tuffa tiderna erkände Grainger att hon använde minnena från tidigare spel för att hålla sin dröm levande . “Jag har varit i OS innan jag vet hur speciell och hur värd det är,” sa hon. “Jag är en bit av en evig optimist och jag kände att det skulle fungera om vi kunde hitta oss igenom dessa låga tider. På ett sätt gör det alla resultat mer söta om du har gått igenom bruket och kommer ut. “Thornley sa också att hon var glad över att vinna en medalj efter att ha missat i London 2012.” Det har förändrat mitt liv, “sa hon. “Detta resultat betyder världen för mig.Det har varit svårt de senaste åren så jag kommer bara att njuta av det här ögonblicket. “Rio Olympics 2016: Polen pip brittiskt par till roddguld i thriller – live! Läs mer Facebook Twitter Pinterest Katherine Grainger vinner dubbla sculls silver vid Rio 2016