Kina är England asiatiska fotbollen: stora förhoppningar följt av oundvikliga fel

Kina inte en miljon miles bakom kontinentens ledande team, som Japan och Australien, men det finns en tydlig talang gap – inte att deras supportrar eller media ser det på det sättet. När deras eliminering kommer, vare sig det nästa tisdag när de reser till gruppledare Iran eller senare kommer reaktionen i Kina vara så arg som någonsin från fans och media, som har enormt orealistiska förväntningar.

I detta betrakta Kinas sport media funktioner anmärkningsvärt som Englands gjorde fram till helt nyligen, de bygger upp hoppet om en under-begåvade landslaget och sedan glatt slå ner dem när laget faller oundvikligen kort.Kinesiska supportrar och media ägna sig åt denna masochistiska rutin varje gång en internationell turnering kommer around.Want att förstå kinesisk fotboll? Inte visa det genom ett transferfönstret Läs mer

Känslan av besvikelse kan intensifieras den här gången, men efter en överraskande uppsättning av händelser i första gruppspelet tog Kina fram till den andra omgången av kvalificera för första gången sedan deras enda VM utseende 2002.Efter en klumpig kampanj, som inkluderade två mållös drar mot Hong Kong, gick Kina i sin sista gruppen spelet vetskap om de skulle bara ha det om de slår Qatar, som redan hade kvalificerat sig, och tre andra resultat gick sin väg.

fotbolls gudarna log på Kina samma kväll. De besegrade en andra sträng Qatar sidan 2-0 och scorelinjerna på andra ställen uppradade, bland annat en chock nederlag för Nordkorea mot Filippinerna. Kina var extremt turen att undvika ett tidigt utträde, men fans kunde inte kontrollera sin upprymdhet i ett ögonblick av sällsynt framgång.Extatiska supportrar bilden bär ”Road to Russia” T-shirts i väntan på sin VM-kvalificering dröm äntligen sann, som äldre diehard fans reminisced över bilder på sina äventyr i Sydkorea i VM 2002 (där de förlorat alla tre matcher och inte göra mål).

Fate behövde lite lockande men och mycket riktigt har starkare motstånd i andra gruppspelet förde kinesiska kraschar tillbaka till verkligheten. Nederlag till Sydkorea, Uzbekistan och även krigshärjade Syrien att de är botten av gruppen vid halvvägs. Facebook Twitter Pinterest Marcello Lippi har ännu att vinna en match som tränare.Foto: VCG / Getty Images

Trots landslagets kamp, förväntningar i Kina fortsatt osannolikt hög. Explosionen av intresse för kinesisk fotboll och regeringens högprofilerade försök att öka förmögenheter på den nationella sidan har höjt förhoppningar om Kina blir en ordentlig lag. Men verkligheten är att förnyade ansträngningar, även om de levererar positiva resultat kan inte träda i kraft i tid för Qatar 2022.

I början av detta år, agerade regeringen att tygla den massiva överföringen utgifterna genom kinesiska Super League klubbar som de var pinsamt att klubbarna spenderar så mycket pengar på utländska superstjärnor medan landet misslyckas med att producera sitt eget bästa talangerna.Regeringen satte flera åtgärder på plats, till exempel regler för att minska utgifterna och omdirigera medel till ungdomsutveckling och andra åtgärder för att begränsa klubbarnas pengar-bränning sätt.

Medan vissa av dessa förändringar välmenande och såg bra ut på papperet, många var hast och risk håller tillbaka spelet ytterligare och frustrerande supportrarna ytterligare. Den mest kaotiska var en sänkning av antalet utländska spelare varje lag kan använda i ett spel från från fyra till tre – ett beslut som kom rätt i mitten av transferfönstret.Den plötsliga förändringen kastade klubbarnas transferplaner i oordning, vilket dyra utländska spelare som sitter i reserverna.

Att ge kinesiska aktörer så mycket speltid som möjligt utan att de positiva fördelarna utländska spelare medför verkar vara ett logiskt steg, men tidpunkten för förändringen alienerad klubbar, som tidigare hade kommit överens om en utländsk förändring kvot med ligan i december. Men General Administration of Sport, en statlig organ som styr det kinesiska fotbollsförbundet, plötsligt påbjöd ett nytt direktiv.Flytten verkade illa genomtänkt, visade förakt för verkligheten fotbollsklubbar står inför och underminerat förtroendet för ligan.

De flesta oroande för kinesisk fotboll på lång sikt, denna kaotiska ändring av planen visade att spelet är fortfarande starkt påverkad av tjänstemän som inte förstår sporten. Kina har lagt en enorm vikt vid att förbättra sin fotboll – en plan 50-punkts reform släpptes av staten år 2015 krävde en stor översyn, inklusive en uppmaning till fotbollsförbundet att falla i linje med FIFA krav och bli oberoende av staten.

Men den senaste utvecklingen visar att detta är ännu inte uppnåtts. Fifa förblir tyst i frågan, vilket underminerar Kinas VM framtidsutsikter.Fotbollsexperter måste kunna reformera spelet utan plötsliga regeländringar som ålagts dem utifrån.

En annan av de överraskning nya reglerna genomförs i början av den här säsongen också syftar till att utveckla native talang. Kinesiska Super League klubbar nu krävs för att starta matcher med minst en U23-spelare på planen och en annan på bänken -. Ett drag som var allmänt välkomnas, så unga spelare har kämpat för att få tid på planen under de senaste åren

den aktuella grödan inhemska talang är kanske den sämsta sedan professionalism började. Även Kinas mest framgångsrika generation kunde bara avsluta VM vid det första tillfället utan gjorda mål.Under 1990-talet och början av 2000-talet, spelare som Crystal Palace Fan Zhiyi eller Manchester Citys Sun Jihai respekterades som fasta, kapabla fotbollsspelare, men de var ingalunda stjärnspelare i Storbritannien, och inte heller var Kinas olika andra framgångsrika export till Europa de time.The radikala, i motsats kinesiska fotbollsfans som stöder japanska motståndare Läs mer

den nuvarande landslaget har få, om några, för spelare som skulle ha varit bra nog göra det i truppen som gick till VM 2002. den moderna generationen växte upp under kinesisk fotboll lägsta ebb i slutet av 1990 och 2000-talet, när korruption nästan dödade matchen.Och flödet av talang var redan låg eftersom kinesiska föräldrar – som är mer inflytelserik än sina västerländska motsvarigheter i vägleda sina barns fritid – föredrar att barn att tillbringa sin fritid studerar snarare än sport.

Kina nu betala priset genom att göra reglerna tvingar klubbarna att ge U23 spelare tid på planen. Men tidpunkten för denna regel också skapat problem. I sin brådska att ändra reglerna, gjorde myndigheterna inte föreskriva hur länge U23 spelare måste vara på planen.Oundvikligen har vissa klubbar börjat dragande av ungdomar så tidigt som den 15: e minuten, inte bara begränsar deras tid på planen, utan också riskerar att skada deras förtroende.

Därför är medelåldern på spelare i Kina laget Går upp. Den tidigare Charlton och Celtic spelare Zheng Zhi kommer sannolikt att leda laget mot Sydkorea. Den 36-årige, som kommer att vinna sin 95: e cap, är fortfarande en av landets bästa spelare, hans närvaro en påminnelse om Kinas nuvarande oförmåga att producera en spelare av hans kaliber att leda dem till Qatar 2022.