Mark Cavendish satt för stort år efter att ha blivit namngiven i GB Olympics squad

Manxman har kontroversiellt fått chansen att lägga till en så mycket elusiv olympisk medalj till sin lista över prestationer efter sitt val för omnium meddelades på fredag.Laura Trott kommer att köra kvinnors version, den dubbla London 2012-mästaren visas också i kvinnornas lagsträning. Cavendishs val hade blivit flaggat upp i flera månader men kommer att orsaka spänningar eftersom han inte har den senaste tävlingsupplevelsen i lagsträvan, där han kommer att förväntas fylla den femte lediga platsen tillsammans med Sir Bradley Wiggins, Owain Doull och Londons guldmedalister Steven Burke och Ed Clancy.

“Jag har inte gjort någon hemlighet att min Målet är att vinna en olympisk medalj och jag är så glad över att ha fått detta tillfälle “, sa han. “Jag har gett mig allt för att träna de senaste månaderna och jag är fast besluten att göra mitt absolut bästa i Rio.”

Först upp är ett annat pris som 31-åringen har hittills hittades inte ouppnåelig: den gula tröjan i Tour de France, en händelse där han har vunnit 26 etapper men aldrig bär ledarens maillot jaune.

Med sommarens händelser ur vägen kommer Cavendish i oktober att koncentrera sig på återvinning av VM-titel och därmed vann regnbågsdragen 2011 i Köpenhamn.Facebook Twitter Pinterest Lizzie Armitstead hjälper till att bära kvinnornas förhoppningar.Foto: SWpix.com/REX/Shutterstock

Det andra anmärkningsvärda valet i OS-truppen är den 20-årige Ryan Owens som bara gick med i British Cycling Academy i september efter att ha vunnit brittiska universitetssprinten, laget sprint- och kilometermästerskap på våren.

Sprinternas är Jason Kenny, Phil Hindes och Callum Skinner med Owens reserven.

Teamet för herrsträckan kommer att ledas av dubbla Tour de France-mästaren Chris Froome, med Pete Kennaugh, Ian Stannard, Geraint Thomas och Adam Yates tar de andra spelautomaten.

Pooley anses vara det bästa brittiska hoppet på den kuperade tidskursen i Rio, men hon har knappt körts sedan han gick iväg efter Commonwealth Games 2014 för att fokusera på triathlon.

Den tredje road race-platsen går till Armitsteads lagkamrat på Boels-Dolmans, Nikki Harris, som har kämpat starkt på vägen i år efter övergång från ridning huvudsakligen cykelkors.Dani King – guld-medaljjägare i världsklass 2012 – har utsetts som reserv.

Katie Archibald, Elinor Barker, Ciara Horne och Joanna Rowsell-Shand har blivit knutna till kvinnans lag . Som förväntat finns det ingen plats för Jess Varnish i truppen.