På yer cykel: en kort historik över cykel politiker

Från Norman Tebbit ökända rådgivning till arbetslösa att få på sina cyklar till Plebgate raden, har en lång historia av att vara indragen i den brittiska politiska kontroverser och intriger cykling.

Det är därför inte förvånande att Jeremy Corbyn, kanske Labor mest splittrande ledare i modern historia, har anklagats för att rida en ordförande Mao cykel – ett rykte som han borstade bort när man diskuterar hans kärlek till cykling i en intervju med Tour de France-vinnaren och OS-guldmedaljören Sir Bradley Wiggins, som var gäst-redigering BBC Radio 4: s program Today. Facebook Twitter Pinterest Corbyn förnekar rida en ’Ordförande Mao cykel’.Foto: Lauren Hurley / PA

Islington North MP, som tog sin aluminium-inramade Raleigh cykel längs till sitt möte med Wiggins, quipped: ”Ordförande Mao cykeln är, du vet de pigeon cyklar som är mycket tung med inte många växlar, väger ett ton och när du får dem att gå de har fått sin egen rörelseenergi, men det här är faktiskt en mycket lätt en så jag tror den som skrev att det var en ordförande Mao cykel ska skickas iväg för re -Utbildning.”

oppositionsledaren drog också en jämförelse mellan cykling och hans politiska filosofi. ”The parallellt med idrotten är intressant eftersom det är en halv parallellt; eftersom inom idrotten, ja du är i det, i den engelska traditionen att delta, men i verkligheten är du i det för att vinna ”, sa han.

”Politik är något annorlunda i den meningen att jag inte är så konkurrenskraftiga en person. – jag är mycket mer en gemenskap, kooperativ typ av person”

Men för många andra politiker varje nyans cykeln har blivit symbol för den politiska ras, med alla dess kurvor, svängar och faror.Facebook Twitter Pinterest David Cameron kommer med cykel på House of Commons för statsministerns frågor Foto: Lewis Whyld / PA

De lik av David Cameron och George Osborne har varit angelägna om att ansluta sig till sporten, kanske för att förmedla en känsla av kraft och vitalitet som annars skulle vara unapparent till väljarna.

Under 2006 Cameron, då oppositionsledaren, sade han cyklade till jobbet i Westminster på onsdagar som det ”får mig att gå” för statsministerns frågor.Men hans kommentarer verkade skadebegränsning, kommer snart efter att han hånad när det visade sig att en bil som används för att följa honom bär skorna och portfölj.

Camerons tidigare chef för strategi på No 10, Steve Hilton, berättade Today program att han skulle stödja en politisk ”cykel-off”. ”Jag tror att alla skulle älska att se det”, sade han.

Men han sa att han skulle markera ner Londons borgmästare, Boris Johnson, om han tävlade i alla cykel ledarskap race för att bära en kostym på sin cykel.

”Jag tror att det var något definitivt som borde ha undvikits eftersom antingen det betydde att han cykla för långsamt för att faktiskt gå någonstans för att undvika att bli varm och svettig på sin cykel.Eller i själva verket han fick varm och svettig på sin cykel, vilket skulle ha resulterat i ganska en obehaglig dag för honom och människorna omkring honom på kontoret.”Facebook Twitter Pinterest Boris Johnson skrattar bort en gipp från en kollega cyklist. Foto: Ben Pruchnie / Getty

Johnson kommer utan tvekan att vara oberörd. När allt kommer omkring, skrattade han av kritik från en kollega cyklist som gav honom fingret när han öppnade huvudstadens första cykel motorvägen förra månaden.

Hilton avslöjade också sin irritation över att bli måltavla för fotografer på hans dagliga tur till Downing Gata. “Varje dag…Det var samma bild, samma person på samma cykel, på samma sätt som möjligt i en något annorlunda scraggly T-shirt varje gång och jag skulle säga: “Vad är intressant för detta?” “

Men han borde betrakta sig lycklig att hans cykel inte bevisade hans politiska karriärs fall, till skillnad från den tidigare Tory-chefen Andrew Mitchell. Facebook Twitter Pinterest Andrew Mitchell cyklar till Downing Street. Foto: Yui Mok / PA

Mitchell körde sin 18-hastiga Reflex Westminster när en polis vägrade låta honom lämna Downing Street via huvudporten i september 2012. Det hävdades vid den tiden som MP Förlorade sitt humör och berättade för PC Toby Rowland: “Bäst du lär dig din jävla plats.Du behöver inte köra här jävla regeringen. Du jävla plebejerna.”

I mars Mitchell, som avgick som chef piska snart efter händelsen, betalas ut £ 80.000 i förtal skadestånd till Rowland efter att ha anklagat den tjänsteman för att ljuga. Mitchell dömdes också att betala £ 300.000 i kostnader för polisförbundet, som representerar Rowland och nyhetsgrupp Tidningar, för solen, och var också ansvarig för kostnaderna i målet, beräknas vara över £ 3m.

Mitchell ersattes som chefs piska av Sir George Young, som Hilton beskrivs som ”den mest kända cykel politiker de senaste åren”.Young, som grundade den parlamentariska cykel pool, tjänade moniker för ”cykla baronet” när tjänstgör i skåpet under Margaret Thatcher. Han och hans familj var med på en British Rail affischen som främjar transport av cyklar på järnväg 1982.