Plan för cementfabriker i London Olympic Park orsakar uppror

Medan Storbritannien basker sig i ära av en ökande medaljhyra i Rio de Janeiro har kontroversen brutit över planer för att överlämna en del av parken som lämnades som ett arv från 2012 i London till fyra gigantiska cement- och betongfabriker.

Under förslagen skulle det finnas mer än 900 rörelser av tunga lastbilar en dag till och från Queen Elizabeths olympiska park, den största stadsparken som ska skapas i Storbritannien för ett sekel.

Den potentiella dramatiska ökningen av trafiken har vållat lokala invånare, som åtnjuter en olympisk utdelning i form av ett grönområde som är större än Hyde Park.Londons olympiska arv: en förort på steroider, en kakofoni av lyxstubbar Läs mer

Nästan 10 000 personer har skrivit en petition mot de planer som lämnats till London Legacy Development Corporation (LLDC) som planeringsmyndighet för olympiska parken.

Kommunerna Tower Hamlets och Newham har väckt oro över ökad trafik, buller och försämring av luftkvaliteten. Hazel Goldman, som har bott i området i 61 år, skrev på en petition på Change.org: “För att denna utveckling ska kunna hända kommer vi att påminna om att världen som någonsin ser lämplig att dumpa på East End of London. “

Visionen för 560 hektar stor plats, tidigare ett industriområde, var att skapa ett bostads-, kultur- och affärscenter i östra London, med idrottsanläggningarna i kombination med nya ankomster som V & A East och Sadler’s Wells-teatern och två universitet.

Under år 2012 sa Sebastian Coe, ordföranden för organisationskommittén i London för de olympiska och paralympiska spelen (Logoc), att han hoppades att det skulle förvandlas till en park “för att säkerställa att generationer som kommer kommer att dra nytta av en gyllene sommar “.

Publicitet för Queen Elizabeth Olympic Park beskrev övertagandet av LLDC som ett” en gång i livet “-möjlighet…att utveckla ett dynamiskt nytt hjärta för östra London “.

LLDC påpekar dock att platsen, sydväst om parken, som ligger nära den olympiska stadion och Pudding Mill Lane DLR-stationen , var alltid zonad industriell.Det ägs av Network Rail och hyras till logistikföretaget DB Schenker som en operativ järnvägsfraktanläggning.

Den LLDC sade att transformationsplanering efter olympiska spelen uttryckligen krävde att området skulle återlämnas till dess användning som en operativ järnvägsfraktanläggning. “Endast utveckling som stöder järnrelaterade och småskaliga tilläggsändamål kommer att stödjas”, sa det.

Företaget påpekade att användningen av området som uppvärmningszon för idrottare under OS 2012 var endast tillfälligt. “Webbplatsen är skyddad som strategiskt industriområde eftersom det är ett järnvägshuvud och det var det som det var tvungen att återvända till efter att spel-rollen hade fullföljts,” sade en talesman.

Flera lokala invånare som har inkommit med skriftliga invändningar, erkänner att webbplatsen historiskt var zonad för industrin, men ifrågasätta om detta är lämpligt med tanke på antalet personer som nu bor i det regenererade området.Facebook Twitter Pinterest Platsen för det föreslagna cementet fungerar på Pudding Mill Lane. Fotografi: Lisa O’Carroll för Guardian

“Jag kan ärligt inte tänka på en sämre plats för en tung industrianläggning än den olympiska parken.Kallgående, kortfristig vinning, utan hänsyn till familjerna och människorna som bor i närheten måste andas i luften och leva bredvid en bråka på Storbritanniens internationella arv “, skrev Jon Linnell från Leicester på framställningen.

p> Öka en invändning, lokalbefolkningen Adam Stork skrev till LLDC och sa: “Även om platsen historiskt sett har zonats för industriell användning har majoriteten av lokalt land nu blivit omzonerat för bostads- och kommersiell utveckling.

Vivienne Bellamy, i en skriftlig inlämning till LLDC, sade att “det här skulle inte vara tillåtet för att tillåta högnivärdig industriell aktivitet i närheten av dem.”

att hända i South Kensington, mot vilken Olympicopolis redan mäter sig. “

I en skriftlig inlaga sade Tower Hamlets Council att det i stort sett hade accepterat principen om markanvändning, men sade att den förutspådda HGV-trafiken var” utan tvekan mycket hög “och skulle ha en betydande inverkan på th e miljö.

I det värsta fallet, med växterna som arbetar 24 timmar om dygnet, sa rådet att det skulle finnas “935 HGV-rörelser” in och ut ur webbplatsen dagligen.

p> Arkitekten Mark Brearley, en professor i städerna vid Cass och tidigare en designrådgivare till den tidigare Londons borgmästaren Boris Johnson, har sagt att han stöder planerna.Om någon har fel, sa han, det är borgmästarens kontor för att inte komma fram till en riktig plan för blandad utveckling på olympiska parken.

“På sidan av det är det en bra idé att återinföra dessa användningsområden för dessa webbplatser. Det är en järnvägsservice, har potentiell vattentransport [via floden Lea]. Det är säkert en miljöutmaning, men om vi utvisar all bransch, är den en förort på steroider med en ekonomi som bara handlar om sport, avancerade tjänster och utbildning, säger han.

LLDC, sade han, var skyldig för antalet nya invånare, vilket var ett resultat av att “tillåta så många bostadsutvecklingar”. Den olympiska parkplaneringsansökan fastgjordes till en lyktstolpe.Foto: Lisa O’Carroll for Guardian Brearley sa att mycket industri hade tagits ut ur området, och London var tvungen att få sin cement och betong från någonstans. “Jag tror att en av de största misslyckandena är borgmästarens institution, som var ansvarig för det, är att de misslyckades med att komma fram till en plan,” sa han.

En talesman för Londons borgmästare Sadiq Kahn sa att han inte hade några befogenheter att delta i beslutsfattandet. Planerna kommer att diskuteras vid ett LLDC-möte i september, som kommer att vara öppet för allmänheten och representationer kan göras till bolag via planeringswebbplatsen eller via e-post.