Rafael Nadal frågar International Tennis Federation att publicera drogtestresultat

Nadals tillvägagångssätt till ITF – som är ansvarig för den globala testningen av spelare på herrarnas och kvinnornas turer – följde sitt beslut i tisdags för att stämma den tidigare franska sportministern Roselyne Bachelot i en parisisk domstol för att hävda sig i en tv-intervju I år att hans sju månaders skada frånvaro under 2012 var “förmodligen på grund av ett positivt dopingtest”. Bruns Laura Robson har första WTA-tävlingsvinst sedan 2013 Läs mer

I ett brev till ITF: s president, David Haggerty, den 14-gånger slam-mästaren sa: “Det kan inte vara mer längre i vår tennisvärld att tala och anklaga utan bevis. Snälla göra all min information offentlig, var god publicera mitt biologiska pass och min fullständiga historia om anti-doping kontroller och test.Från och med nu ber jag dig att kommunicera när jag testas, och resultaten, så snart de är klara från dina laboratorier. “Nadals brev, sett av Press Association, fortsatte:” Jag tror att vi Måste fortsätta med kampen mot dopning och göra kampen starkare och bättre om möjligt. Som spelare, först en amatör och sedan en professionell, har jag varit säker på att vår sport är ren. Det är nödvändigt att vår sport blir ett flaggskepp i en värld där insyn och ärlighet är två pelare i vårt beteende och sätt att leva. “På tisdagskvällen bekräftade federationen:” ITF har fått ett brev från Rafael Nadal som inkluderar en begäran om att släppa sina personliga testresultat under tennis-anti-dopingprogrammet (TADP).ITF kan bekräfta att herr Nadal aldrig har misslyckats med ett test under TADP och har inte blivit suspenderad när som helst för att bryta mot dopingregelverket [eller av någon annan anledning som är relaterad till TADP].

” Mr Nadal, som alla andra spelare som är föremål för TADP, har tillgång till sina anti-dopingrekord via Wada ADAMS-databas och är ledig att göra dem tillgängliga. Noggrannheten för ett sådant utlämnande skulle verifieras av ITF. “

Svaret dämpar någonting bullet. Vad Nadal vill ha är att den styrande kroppen ska vara proaktiv när man utsätter de som tar bannade droger istället för att helt enkelt ansluta sig till förfrågningar om att göra register offentligt.

Att individer kunde hävda att de diskriminerades om inte alla tester släpptes samtidigt.Som det står står resultaten av B-test som bekräftats tidigare misslyckades. En test görs ofta inte förrän efter ett brott, och sedan i den mest perfunktiska formen.

Ett anmärkningsvärt exempel var under Wimbledon 2013 när Marin Cilic informerades om ett B-test bekräftat att han testat positivt för niketamid tidigare under säsongen. Det tillkännagavs då han tog sig av från turneringen genom skada. Cilic hade ett nio månaders förbud reducerat till fyra månader och återupptogs senare i sommar.

Nadal och många andra i tennis, inklusive Andy Murray, är oroade över att denna brist på insyn inte är bra för rykte Spelare eller spelet. Det är svårt att argumentera med det.