Sebastian Coe måste lägga pengar där hans mun är att motivera Pound stöd

griper en brunt kuvert, fylld med informationsnoter i stället för den fällbara slag som den franska ledningen finansiella åklagaren gjort en sådan lurid referens senare hade Lord Coe redan läst Dick Pound andra rapport och var redo att slå en ångerfull ton som han försökte dra sin sport och hans IAAF ordförandeskap från en ständigt accelererande död spiral.Russian friidrott utser ny president efter dopningsskandalen Läs mer

under fortsatt tryck över vad han visste och då om stinkande stanken av korruption på styrande organ och för hans första omedgörlighet att vägra att ge upp sin Nike roll, måste han också ha haft en aning om att Pound skulle behandla honom en förtroendeomröstning som han tog sin plats på ett hotell i utkanten av München.

Men det var en sådan en uppenbar motsägelse mellan innehållet i rapporten, vilket nämnda IAAF rådet (varav Coe var medlem från 2003) måste ha känt om omfattningen av ryska dopning och de efterföljande förseningar i sanctio ning, och Pounds rungande stöd att det var ingen överraskning det skorrade till many.Usain Bolt: UK Athletics förslag att återställa världsrekord är verkligen meningslöst Läs mer

Med all sannolikhet Pound var att pragmatisk.Han hade antingen att backa Coe att reda ut röran som hade byggt på sin tröskel för de sju år var han en vicepresident eller effektivt samtalstid på sin begynnande ordförandeskapet. Det bästa resultatet i den bästa av alla världar kan vara att starta igen och föreställa internationella idrottsstrukturer nerifrån och upp.

Säkerhets Coe och försöker ge honom att göra de förändringar som krävs kan ha verkade minst sämsta alternativet. Men det kunde inte låta bli att visas för en tittar allmänheten vars tro på sporten har nått botten att detta var ett annat exempel på anläggning ta hand om sina egna. Det åligger nu Coe att bevisa att de har fel.

En spännande osynlig närvaro är IOK-presidenten Thomas Bach.Den tyska, en Adidas verkställande enligt Horst Dassler vid födelsen av äktenskapet mellan idrott och handel som ledde indirekt till spiral kriser på Fifa och IAAF, har varit nära Coe eftersom de var bland de första idrottare att ta itu med IOK 1981 . Bach är också nära till Vladimir Putin, som var först att gratulera honom när han tog över 2013.

Efter offentliggörandet av den första spräng del av Pound rapport som ledde till upphävandet av Ryssland, var Bach bland de första att säga att de skulle kunna vara tillbaka i tid för OS i Rio.

Pound, grundande ordförande i Wada, är mycket sin egen man.Men han är också en IOC veteran och hade en första parkett som det gick genom eld över Salt Lake City mutskandal. ”För en rådsmedlem att säga på den tiden’Lamine, vad fan? Du har din personliga råd betalas, du har två av barnen som arbetar här. Detta ser inte bra för oss, det är sånt som är väldigt svårt att få hända ”, förklarade han.

Det är. Men bara för att IAAF och dess förbund är bundna av förlamande protokoll och bristande tillsyn som tillät Diack att underteckna ensidigt en marknadsföringsavtal med Dentsu som varar fram till 2029. Eller att lämna de 2021 VM till Eugene utan budgivning race. Eller för att borsta bort försök att utmana honom inifrån.Eller, ja, att anställa två söner som ”marknadsföring konsulter” och ge sin juridiska rådgivare tillsyn av dopingprocess. Eller låta korrupta betalningar att flöda som vatten, ofta förklädd som sponsring eller tv-erbjudanden. När Pound sade också att det var normalt att berömma din föregångare när frågan om Coes pinsamma lovtal till Diack i augusti, var det omöjligt att inte tänka på Michel Platini protesterar det var dålig stil att returnera en gåva när frågade om lyx klockor han hade samlat.Som ESPN: s Bonnie D Ford tillspetsat observeras är det tryggt att veta etikett var upprätthålls även som Diack s kabal ransacked sporten och underminerat ansträngningar rena idrottare.

Om det inte var så allvarligt, försök av olyckliga Diack och söner för att fylla sina fickor genom att skaka ner sponsorer, budgivare, idrottsmän och tjänstemän skulle göra för mörkt komiska material. Deras nät av inflytande tycks ha genomsyrat nästan varje större kontrakt och budgivning jakten på mer än ett decennium, även innan man får dopnings mörkläggning. Och vad säger det för Wada och IOK att detta pågick under deras näsor?

Pound sade att han trodde Coe hade ”inte den blekaste aning om omfattningen” av korruption. Det kan vara sant.Men det är också sant att Coe måste ha hyste misstankar om vad som pågick i Ryssland, Kenya och på andra håll. Han måste, liksom alla andra, har hört viskningar och rykten om budgivning tävlingar och marknadsföringserbjudanden.

Han måste ha varit medveten om att Lamine Diack hade kritik av IOK för sin roll i ISL skandalen och hävdade pengarna var en gåva från vänner efter hans hus brann ner. Men rarified värld IAAF och dess förbund är en byggd på beskydd, nepotism, lojalitet och fläsk fat politik. Det är chockerande, men inte förvånande att Diack and Sons kunde gömma sig i vanlig syn.

Pound s stöd, för alla att det kan smälla till några av krets vagnarna, har köpt Coe tid.Nu ankommer på honom att göra mer än kör genom förändring och bevisa att han är kapabel att outrunning misstag i det förflutna. Han måste också visa, om han kan, att han kan återföreställa sig sätt att dessa föråldrade institutioner gör affärer.

Coe, som trotsade önskemål Margaret Thatcher att tävla i Moskva 1980, rekyler instinktivt på omnämnande av förbud och bojkotter. Men beslutet om att återta Ryssland till sporten i tid för Rio Games har snabbt blivit hans avgörande ögonblick.

Pound anser att det är möjligt för Ryssland att reformera sitt beteende om inte dess kultur i tid för detta sommarens OS. Bach kan göra allt han kan för att kommer deras återkomst.Men om han verkligen vill göra det som är bäst på lång sikt för sin sport, att ta ställning mot fusk i stor skala och bevisa att han kan se bortom den mysiga klubb han har bebott sedan innan han avgick från spåret, Coe kan vara klokt att lyssna på USADA s Travis Tygart istället: ”Där vi är just nu [med] dem fortfarande förneka, dem fortfarande angriper uppgiftslämnare och sanningen, utan lab, utan att testa ett par månader innan spelen, är det omöjligt att rätt ”, sade han.

Det är svårt att inte hålla.