Team GBs Giles Scott tar första steget ut ur Ben Ainslies skugga

Det kan inte vara lätt att vara Giles Scott, British Olympian, Finn klassfavorit och långsiktig arvtagare till den gyllene våtdräkten. Inte än än, och kanske lite mindre så efter en frustrerande start till Rio 2016 som såg Scott avslutad 17: e i en rörig, lite svängt första tävling. Lite senare på dagen böjde Scott sin rippningsmästares axlar och fick fotfäste i vad som sannolikt skulle vara en flyktig olympisk tävling med en uppmuntrande tredje plats. “Det var en besvikelse dag,” sa han efteråt. “Men det kommer inte bli lätt för någon där ute.”

På plussidan är en liten motgång inte något nytt för Storbritanniens halvunderklassiga tredimensionella världsmästare.Han är obesegrad på två år och där uppe med de mest övertygande brittiska guldmedaljernas favoriter, men det är fortfarande en något galande situation som Scott fortfarande är mest känd i världen för att inte vara Ben Ainslie.

Inte att vara Ben har varit en avgörande anteckning från Scotts första världstitel 2001 för att smala nederlag i Ainslie-händerna i olympiska eliminatorn 2012, sedan när goda domare har föreslagit att Scott, en briljant hänsynslös maktsmästare, skulle ha gått till guld i London 2012. Istället spenderade han den långa olympiska veckan på en spritdriven bender runt Weymouth, sönderdelad mellan att stödja sitt lag, vilket han gjorde och att känna tomheten hos en stigande idrottsman nekade en plats på rutnätet genom den sista sängblockande hurraken av en stor mästare.

Här var det gott om att mildra den svåra starten.Kursen är svår och vindarna är luriga. Alla medalj Favoriter drabbades av en dag i någon form. Scott kommer tillbaka. Kollar på honom piska sin joll i form på kajen tidigt på dagen, avklädd till midjan i mitten av eftermiddags solen för att avslöja den berömda och skrämmande kroppsbyggnaden, det var hans berömda luft av lugn självhäftning som stod ut. p>

Det var en vacker öppningsdag allround vid Rios stadsbåtshamn, den blekade vintersolen badade denna fantastiska kurs i varmt vitt ljus. För alla gripes över arenor är detta en av de stora seglingskurserna, en naturlig småbåtshamn inramad i armhålan i en av världens mest spektakulära strandpromenader.

Mediakonflikten med avloppsvatten har varit en bestående funktion av den bredare uppbyggnaden.Ofta förbises det att lokalbefolkningen, inklusive eliten Rio de Janeiro Yacht Club, seglar här hela tiden utan att drunkna i avloppsvatten. Sämre, säger de, är de överraskande vanliga döda hundarna bobbing strax under ytan.

Den aktuella milda stanken är en förbättring i alla fall. Vid testhändelsen var hela komplexet tjockt med råtta och råolja, så småningom spåras till ett avloppsutlopp vid starten. I en sällsynt föreställning av förutseende och god mening bestämde organisationskommittén att det inte såg för bra och omdirigerade det.

På tisdag började den första tävlingen med en muddle, holländaren Pieter-Jan Postma corkscrewing själv i en bubbelpool som bara försöker gå.

Det här är ett märkligt knepigt ställe att segla, beskrivet av Ainslie som “långt borta den mest komplexa i världen”.Rio-geografi orsakar sina egna faror, med sockerloven i ena änden och bergen den andra. Vinden dör och bubblar sedan upp igen. Tidvatten är tetchy. Ibland kan båten helt enkelt stanna, klyvad mellan tryck och drag på två lika men motsatta väggar av vatten och vind.

Turkiet Alican Kaynar var först till konkurrensens öppningsmärke, med Scott redan kämpar på baksidan. Ständigt tog vinden upp ett par knutar.När fältet nådde det slutliga märket Facundo Olezza Bazan i Argentina var ute framför, hade han tagit en skandalös alternativ kurs i ett skede, med Scott fortfarande inlagd mot baksidan av packet, kämpar för att hitta en linje i några starka och testiga vindar.

En mystisk vindläsarens grepp om förhållanden var Ainslies stora styrka ibland som dessa, men Scott har sina egna avgörande egenskaper. Tänk inte att vara Ben, de två är olika på många sätt. Ainslie var alltid en båtbarn från en båtfamilj, uppvuxen runt vattnet och följde helt enkelt näsan i sportens toppklassiga ände. Scott är en relativ utomstående som visade sin racing talang på rekreationskurser som en pojke och var helt enkelt för bra för att inte dras in.Om de två männen delar en naturlig aggression – det fanns en viss vulkanisk illamående mellan paret när den unga Scott uppträdde i tävling – de är fysiskt väldigt olika. Scott är en klassisk 6ft 5in-mästare i makt Ainslie kämpade alltid sin egen smidigare ram i en disciplin som kräver stor fysisk styrka. De tunga jaktbåtarna som används i denna tävling är en skrämmande utsikter i sig, med en stor aluminiumbom som snurrar runt på vattnet.De seglare som kommer in i dem tenderar att vara från den uppskjutna krigskastet, andra raden framåt med den lätta beröringen och taktiska näsan av en downhill frihjuls grand prix-förare.

Framväxten av denna beefier rasen var en orsak till att Ainslie kände sin egen tid till ett slut, men här, där han vann så många minnesvärda raser, kunde hans bästa egenskaper, med en näsa alltid för rätt linje och vinkel, bara ha varit en talande tillgång.

Scott var 10: e efter den första dagen, ett ganska meningslöst register i detta skede med åtta raser framöver. Men det blir hans förmåga att läsa dessa provningsförhållanden som kommer att avgöra en tävling där de flesta fortfarande förväntar sig att han surger framåt, så högst har hans form varit mot samma fält.En snabb start är nyckeln, som det var för hans förbättring sent på eftermiddagen. Scott skrattade och sa: “Jag antar att jag måste” när han frågades om han kunde visa samma strider kvaliteter som Ainslie. Han såg inte på förslaget, det kunde ha varit några nerver vid sin första olympiska tävling. Ändå kommer han att vara medveten om att han behöver en guldmedalj för att komma helt ut från den skuggan, inte minst som finländaren har varit i Storbritanniens besittning ända sedan Iain Percy vann det vid Sydney 2000. För alla de långvariga spöken, för att inte tala om ombytningar av segling Den här malignerade, skarpa, fruktansvärt vackra marinaen skulle vara dumt att satsa mot honom.