Tri neimenovana etiopska trkača suspendirana su zbog sumnje na doping

Tri Etiopska trkača suspendirana su zbog sumnje na doping usred niz pozitivnih testova među sportašima zemlje, rekao je u petak dužnosnici dužnosnika i policajaca. Nacionalni liječnik Etiopije nazvao je rastući rast istočne Afrike Doping skandal “vrlo zastrašujući razvoj”. Tri sportaša formalno su suspendirana, a još tri su pod istragom, rekao je glavni tajnik Federacije za atletiku Etiopije Bililign Mekoya na događaju protiv dopinga u Addis Abebi.Bililign i drugi dužnosnici nisu dali imena sportaša, navodeći tekuće istrage.

Svjetsko upravljačko tijelo na stazi i terenu, IAAF, također istražuje niz Etiopljana za doping.  Sport se sada suočava s ozbiljnim doping problemima u Etiopiji nakon velikih skandala u Rusiji i Keniji uoči ovogodišnje Olimpijske igre u Rio de Janeiru.Etiopska agencija za borbu protiv dopinga priopćila je The Associated Pressu ovog tjedna kako je najmanje 9 sportaša bilo pod sumnjom, a neki su istraženi u Etiopiji, a neki od IAAF-a. Neki od tih sportaša pod istragom bili su “vrhunski sportaši “, Izjavio je visoki bogate startne Bet365 bonuse dužnosnik s anti-doping organizmom.

Govoreći na istom događaju uz Bililign u petak, liječnik reprezentacije Ayalew Tilhaun izjavio je kako su Etiopljani nedavno testirali pozitivne rezultate za steroide, testosteron, Efedrin stimulans i diuretik furosemid, među ostalim zabranjenim tvarima.Ayalew je odbio identificirati sportaše, jer se istrage nastavljaju.

“Ovdje smo svjedoci vrlo zastrašujućeg razvitka”, rekao je. Jedan sudionik, Sintayehu Mergia, identificirao se kao jedan od Sportaša pod sumnjom govoreći na lokalnoj radio postaji. Odbio je doping. Ovaj tjedan IAAF je najavio da je bivši svjetski prvak u 1500 metara Abebe Aregawi iz Etiopije propustio doping test izvan natjecanja. Aregawi, koji se sada natječe za Švedsku, testiran je u Etiopiji, priopćili su švedski mediji. Ayalew je izjavio da dokazi pokazuju da sportaši plaćaju 900 dolara kako bi dobili Etizu dozu zabranjenih tvari u Etiopiji.Ayalew je istaknula dva stranca, jedan od turskih državljana, koji su bili pod istragom. Svjetska agencija za borbu protiv dopinga uputila je dužnosnike chat na web stronici Bet365 atletskih dužnosnika Etiopije da provode stroge mjere kako bi poboljšale svoje protivničke “Etiopijin slučaj podsjeća na to u Keniji, njihovoj kolegici koja djeluje na udaljenosti, koja je posljednjih nekoliko godina doživjela veliki porast dopingskih slučajeva kao rezultat nedostatka antidopinških kontrola .

Kenija se suočava s mogućom suspenzijom iz međunarodne konkurencije ako Wada odluči da nije dovela svoj program u skladu s globalnim pravilima protiv dopinga.IAAF je suspendirao Rusiju prošle godine nakon što je Wada-ovo izvješće pronašlo dokaze o ogromnom sustavu dopinga i pokrivača. Kenija i Etiopija kolektivno su osvojile 24 medalje na svjetskim prvenstvima u Pekingu prošle godine.