Yorkshire på bakfoten igen efter att Gareth Berg brinner Hampshire

Gareth Berg slog tre gånger i åtta bollar för Hampshire på väg till sin första fem-wicket-haul i nästan fem år, eftersom Yorkshires batting kom under tryck för den andra länsmästerskapstävlingen.

Men det var när Berg åtnjutit en minnesvärd stavning av medelhögt bowling i hjälpsamma förhållanden – det gjorde lite hela dagen av planen och genom luften. Han hjälpte till att minska poängen till 234 för nio, bowling Bresnan, Andy Hodd och få Azeem Rafiq fångas bakom. Mason Crane hade sedan Steve Patterson fångad vid kort ben.Jack Brooks och Ryan Sidebottom delade en obruten 41 för att frustrera Hampshire före slutet, vilket kom 10 övertid på grund av dåligt ljus, men värdarna kommer fortfarande att vara lyckligare i de två lägrena. Robin Smith: “Alex Hales kommer inte att hålla på till rekordet så länge som jag gjorde. Läs mer

Innan den här föreställningen hade Berg, som tidigare slog sig för att Gary Ballance hade fångat sig bakom och Lehmann tog andra gången, hade han bara tagit 10 wickets i sju mästerskapsmatcher den här säsongen. Hans sista fem-för kom för Middlesex mot Glamorgan i början av september 2011. Faktum är att hans tidigare tre drag av fem wickets eller mer alla är i Division Two. Förra veckan var Yorkshire 51 för sex mot Nottinghamshire i Scarborough och vann fortfarande. Så, förvandlingshotad Hampshire är inte alls ansvarig just än.De kan med rätta känna sig chuffed med dagens arbete efter att Andrew Gale hade valt att kasta och väljas att bada under solsken.

Dessa soliga skidor hade blivit gråa inom den första timmen av lek på vad som visade sig vara en i stort sett mulet dag. Yorkshire batting, bortsett från ett par partnerskap, var inte hemskt mot en exakt attack. Det var dock lite mjukt. Öppnarna Alex Lees och Adam Lyth blev båda fångade bakom punkten i de första 16 overs, med Lyths avskedande på grund av en utmärkt enhändig fångst från Will Smith .Ballance utstod en stenig 33-bolls vistelse vid veckan före lunchen när han tappades två gånger på tredje gången av sin testkollega James Vince på sex och sju innan han hamnade till Berg för 10.

Den australiensiska vänsterhandaren Lehmann var aggressorn i en fjärde wicket ställning på 62 med Gale innan de var de två eftermiddagen wickets som poängen föll till 143 för fem. En vänsterhandare med minimal fotrörelse, han var särskilt stark på körningen på vägen till sitt tjejmästerskap halva sekel.

Bresnan och Hodd delade sedan 73 vardera sidan av te för den sjätte wicket som de hotade en stark återhämtning men det var då Berg hade sitt ord att ge Hampshire kanten trots Brooks och Sidebottoms sista wicket rally.